Telomeren
Uw echte leeftijd versus uw biologische leeftijd.
Door meerdere metingen over langere tijd te verrichten kan gemeten worden of de snelheid van verkorten van de telomeren wordt beďnvloed door verandering van uw leefstijl en/of uw voedingspatroon. Het meten van verkorte telomeren en het vergelijken van de biologische leeftijd (uw 'echte' leeftijd) versus de kalender leeftijd kan u aanmoedigen en helpen om gezonde beslissingen te nemen die de kwaliteit van uw leven kan verbeteren, en zo uw leven kan verlengen. U kunt gewoonten die tot veroudering leiden dus veranderen.
Uw biologische leeftijd is een goede indicatie van uw algemene gezondheidsstatus, zie ook een recent literatuuroverzicht.

U kunt niet voorkomen dat uw telomeren verkorten, maar u bent wel in staat de mate/snelheid van verkorten te vertragen:

  • stop met roken
  • verbeter uw voedingsgewoonten, eet voeding rijk aan anti-oxidanten zoals fruit en groenten, verminder inname van vet en bewerkte voeding, hierdoor nemen oxidatieve stress en ontstekingen in uw lichaam af
  • beweeg regelmatig, beweging is niet alleen goed om oxidatieve stress en ontstekingen tegen te gaan, maar natuurlijk ook goed voor uw algemene gezondheid
  • maak een gepersonaliseerd gezondheidsplan, eventueel samen met een gezondheids- professional, om zo nodig uw leefstijl te verbeteren of uw goede leefstijl te continueren.

  • Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?
    Een van onze artsen geeft u graag antwoord: