Telomeren

Mijn leeftijd in relatie tot telomeren?

Telomeren in ons lichaam zijn de eindstukjes van onze chromosomen en beschermen ons genetisch materiaal (DNA) wanneer cellen zich delen.
Als je ouder wordt en je cellen normaal delen, worden telomeren korter. Levenstijl- en omgevingsfactoren dragen bij aan de verkorting van telomeren en dus aan onze snelheid van veroudering. De cellen stoppen met dupliceren wanneer de telomeren te kort worden. Daarom wordt telomeerlengte beschouwd als een uitstekende biomarker voor algemene gezondheidstoestand, veroudering en leeftijd- gerelateerde aandoeningen.
https://www.youtube.com/watch?v=7bBHdAYaFws zie hier informatie video over de klinische waarde van de TAT (Telomere Analysis Technology) test.

Waarom zijn Telomeren zo belangrijk?
Het is algemeen bekend dat twee mensen met dezelfde kalenderleeftijd niet op dezelfde wijze verouderen.
Het menselijk lichaam doorloopt een voortdurend proces van vernieuwing. Cellen delen zichzelf en maken zo nieuwe kopieŽn van zichzelf. Oude cellen ruimen uiteindelijk zichzelf op. Het belangrijkste onderdeel hierin is het kopiŽren van de chromosomen door een speciaal enzym genaamd polymerase.
Bij celdeling kan polymerase de uiteinden van het DNA niet kopiŽren waardoor elke keer als cellen zich delen, een klein stukje DNA verloren zou gaan. Als deze stukjes DNA genetisch materiaal bevatten, zou dat kunnen leiden tot grote problemen. Maar doordat onze telomeren als een beschermkap op de chromosomen fungeren, blijft het DNA en de genetische informatie goed beschermd. Bij elke celdeling worden de telomeren wel een stukje korter totdat ze een kritische verkorte lengte bereiken, waardoor de celdeling stopt en uiteindelijke de cel afsterft.

Telomeren test als onafhankelijke risico factor.
Verkorte telomeren komen vaker voor bij b.v. overgewicht en ongunstige cholesterol waarden (hoog totaal cholesterol en/of LDL cholesterol en/of laag HDL cholesterol). Bij overgewicht en ongunstige cholesterol waarden nemen oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam toe, wat kan leiden tot telomeren beschadiging.
Mensen met Type 1 Diabetes, hoge bloeddruk en sommige mensen met Type 2 Diabetes kunnen ook verkorte telomeren hebben.
Bij verkorte telomeren blijkt er tevens een hoger risico op aderverkalking (atherosclerose) met als gevolg vernauwing van de bloedvaten die het hart en de hersenen van bloed voorzien. Verkorte telomeren worden daarom ook geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen?
Een van onze artsen geeft u graag antwoord: